Nadšenci v dobovom oblečení pretekali na Interski na lyžiach s históriou

01.03.2008 Poprad

Štrbské Pleso 1. marca (TASR) - Staručké drevené lyže s remienkami či viazaním známym ako kandahár, na akých brázdili zasnežené tatranské svahy rodičia či prarodičia, mohli dnes vidieť návštevníci Štrbského Plesa ...
Na svahu Interski pretekali v historických odevoch takmer tri desiatky nostalgických lyžiarov. \"Všetci sme poriadne premočení, keďže od rána husto sneží, ale spokojní. Každý došiel do cieľa a nikomu sa nič nestalo, \" zhodnotila \"VI. prebor v lyžovaní sjazdovom\" jedna z organizátorov Alena Váradyová.
Nadšenci histórie lyžovania nielen z Tatier, ale aj z Prahy hľadajú staré lyže na povalách rodinných domov i v starinárstvach. \"Máme aj lyže staršie ako storočné, no s tými narábame veľmi opatrne. Na svahu prevetrávame mladšie, najmä zo začiatku 20. rokov minulého storočia, \" priblížila Váradyová. Dodala, že ide o lyže vyrobené z jaseňového alebo hikorového dreva s rôznym typom viazaní. Doplnené sú zväčša o bambusové palice, kožené topánky a nostalgickí lyžiari absolvujú preteky v dobovom oblečení.
Historické lyže na rozdiel od súčasných sú bez hrán. \"Pri pohľade na moje lyže musím konštatovať, že súčasný výstroj je neporovnateľne kvalitnejší aj dizajnovo moderný. Ale páčia sa mi tieto staré drevené lyže s remienkami a bambusovými palicami. Je fajn, že existujú nadšenci, ktorí oprášili týchto veteránov lyžiarskych svahov, \" povedal pre TASR jeden z divákov.
Prvé lyže doniesol do Vysokých Tatier ako suvenír z Nórska lekárnik zo Starého Smokovca Karol Cornidesz už v roku 1865 a lyžiarov v akcii po prvý raz nafilmovali v roku 1908. V súčasnosti je lyžovanie najrozšírenejším zimným športom.
Tatranskí nadšenci histórie lyžovania nevylučujú možnosť, že v budúcnosti zriadia expozíciu či múzeum venované tomuto športu.
 

Vyberte región